maandag 7 januari 2008

Carriere, Leven en Dood van Kapitein Jas

Voor de geinteresseerde lezer volgen hier pagina 1 en 2 van de Genealogie. Niet alleen voor de directe nazaten maar ook in het algemeen zijn deze bladzijden interessant. Zij geven inzicht in de laatste periode van de VOC. Van Riemsdijk volgde Van der Parra op als Gouverneur Generaal. Het portret van Van der Parra en zijn vrouw zijn nu nog te bezichtigen in een van de zalen van het museum Sejarah in Jakarta. Deze Van der Parra was op 5 maart 1780 als peetvader getuige bij de doop van de zesde zoon van Willem Vincent Helvetius van Riemsdijk en zijn vrouw Catharina Margaretha Craan. Dit betekent, dat men onderling met elkaar bevriend was en elkaar dus ook de bal toespeelde. Na de dood van Jeremias van Riemsdijk volgde Reynier de Clerck hem in 1777 op als Gouverneur Generaal.
Van deze Reynier de Clerck wordt ook melding gemaakt in de genealogie. Hij en zijn vrouw waren op 24 februari 1765 getuige bij het huwelijk van Johanna, de dochter van Jeremias van Riemsdijk bij zijn derde vrouw. Alweer een duidelijk bewijs van het kleine wereldje van de VOC.
Het woonhuis van Reynier de Clerck is onlangs met sponsoring van het Nederlandse bedrijfsleven geheel gerestaureerd en in de oude glorie hersteld. Het is een bezoek meer dan waard en het geeft ook een indruk van de grote weelde waarmee hoge VOC dienaren zich omringden.


47-history 0048

47-history 0049 

47-history 0050
Batavia 1930. De ronde schalen zijn schilden waarop namen en wensen zijn afgebeeld. Het graf en de boom waren overladen met kransen, schilden en heiligenbeelden.

Geen opmerkingen: